This is the sixth week in our series about a Prairie Village Cape Code home remodel and how it vastly changed this couple’s home. In case you missed them, take a look at week 1, week 2, week 3, week 4, and week 5. This week we’re going to take a look at the exterior of the home including the front and back which changed pretty drastically.

When Donna Kirsopp first met with our clients they shared their dream for their existing home. It was quite the long wish list and Donna even suggested moving might be a better option to get them everything they wanted. But they had a history in the 4-bedroom, 2-bathroom home, they’d raised their 5 grown children here and said moving was not an option. While the list seemed daunting, Donna, degreed architect Leslie Hatfield, and the Schloegel team were up for the challenge!

The Plan

The homeowners needed another garage space and a bit of room for storage within the garage. The new plan had the old garage totally removed from the home to accommodate a mudroom and two-car garage. The second car garage was moved back due to property setback requirements. This actually ended up adding to the home’s visual appeal.

We were taking out the existing back patio and covered porch to accommodate the addition so a new patio was on the list. We also added a small screen porch in the addition providing the perfect place to relax and avoid the bugs. It acts as a passthrough from the primary bedroom to the family room as well.

 

 

 

 

 

New curb appeal and so much more!

The home had great bones and style. Donna simply added to that! In addition to the new two-car garage, we added an open timber, framed overhang. This detail really added to the home’s aesthetic and tied in the back of the home’s new screen porch.

As you can see the paint was due for a good refresh. So, we said goodbye old, white paint!  We selected a natural green color with warm wood tones to give this home personality and carry the rustic feel from in to out. New accent shutters and carriage-style garage doors add details and character to the home. The lighting from the front to the rear patio was carefully selected to create a layered pallet of general task and accent lighting.

A Patio Made for Relaxing

It was time for the old screen porch to go and make way for a new one as well as a new patio. While the new patio is narrow it is perfect for hosting! There is a separate seating and dining area. The two-sided fireplace adds a wow factor and brings warmth and ambiance to the outside. The exterior side of the fireplace mirrors the interior with the hearth and mantle. 

The retaining wall is dual purpose, it creates a beautiful boundary for the patio with LED masonry lights. It also helps to alleviate some of the property’s drainage issues.

Porch

Additional stepping stones make a path from the patio to the cedar screen porch.   Vaulted beadboard ceiling with accent lighting, cedar-stained trim, and composite flooring keep the space cozy.

Donna did a tremendous job taking her client’s lists and dreams and helping them to realize their vision. Billy, the Schloegel team, and all our subs stepped up to the challenge and persevered to create this gorgeous family room. Want to see this project in person? You can, it’s on the KC NARI Remodeled Homes Tour  on September 18 &19.

SDR Newsletter

Subscribe to our monthly newsletter and never miss any remodeling updates!